Druk druk druk

Druk druk druk

Hebben we het allemaal niet toch o zo graag druk?

Als ik vroeger de vraag kreeg “Hoe gaat het er mee?” Was het antwoord steevast. Druk, druk, druk.

Want druk stond in mijn ogen gelijk aan succesvol. Als je het druk hebt, betekent dat dat je veel werk hebt. En dat betekent dus dat je wel belangrijk moet zijn omdat je zo veel werk hebt…

We leven in een maatschappij waar druk bezig zijn gewaardeerd wordt. Een maatschappij die actie zeer hoog in het vaandel draagt. Die het kan waarderen als mensen collectief druk bezig zijn.

Maar heb je al eens stilgestaan bij het woord “druk” zelf? In het Engels zou je dat vertalen als “busy”. Maar “druk” kan je ook vertalen als “pressure”. Dat is in het Nederlands hetzelfde woord. Dus eigenlijk geeft onze taal al aan dat het niet helemaal correct is om constant druk te zijn. Want wie wil er nu constant onder druk staan? Wie kiest er daar nu voor?

Wij. Wij allemaal kiezen daar voor. Wij kiezen er voor om druk te zijn. Omdat we het gevoel hebben dat dat om de een of andere reden het juiste is. Dat dat is wat er van ons gevraagd wordt.

Besef je dat dat een keuze is die we maken? Dat we actief de keuze maken om druk te zijn? We hebben het zo druk omdat we geen keuzes maken, omdat we tegen alles ja zeggen, omdat we overal bij willen zijn, omdat we graag gezien willen worden,… We nemen bewust of onbewust veel te veel hooi op onze vork en proberen zo goed mogelijk al onze ballen in de lucht te houden.

Maar dat is een keuze. En je kan dus ook een andere keuze maken. Je kan nee zeggen. Je mag grenzen stellen. Je mag voor jezelf zorgen. Je moet dat zelfs doen. Want je wil zo graag helpen, je wil er zijn voor anderen, je wil het goed doen. Maar als jij er door de druk onderuit gaat, kan je niemand helpen. Dan kan je er voor niemand zijn. Dus kan je beter zelf eerst op zoek gaan naar de balans en die goed bewaken. En dan keuzes maken. Jezelf beschermen.

Want dan kan je in jouw kracht gaan staan. Dan kan je de wereld aan. Dan kan je doen wat je wil doen zonder dat het als druk aanvoelt. Doe jij mee? Stop jij ook vanaf nu met antwoorden dat je het druk hebt? Ga jij mee op zoek naar een leven in balans?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *