Helemaal verkeerd

Helemaal verkeerd

Doe jij soms iets voor haar dat helemaal verkeerd valt?

De voorbije twee weken zijn heel intens geweest omdat we blokhutten wilden bestellen in Nederland en die dan laten vervoeren naar Portugal. Die worden ons winterkamp (lang verhaal dat voor een andere keer is) en eens ons definitief huis af is, kunnen we die gebruiken als overnachtingsmogelijkheid voor retraites en dergelijke. Maar het bestellen daarvan had heel veel voeten in de aarde. Zo veel dat we daar vorige week elke dag minstens een aantal keer voor moesten bellen naar de leverancier en helemaal niet de antwoorden kregen die we wilden krijgen. Dus wel behoorlijk wat stress en frustratie, ook voor Lieve.

Dinsdagnamiddag tijdens een gezellig familiemoment krijg ik dan plots een mail binnen van de leverancier dat alles in orde is. Mijn onmiddellijke reactie is om meteen te antwoorden en te zorgen dat we die factuur dezelfde dag nog krijgen zodat we die kunnen betalen. Want dan hebben we de blokhutten misschien sneller en kunnen we sneller vooruit. In mijn hoofd doe ik dat voor Lieve. Ik wil dat zij geen stress meer heeft omdat het allemaal geregeld is. Oef.

Maar… Lieve had net gepland om het gezellige familiemoment helemaal aan de kids te wijden en niet met allerlei geregel bezig te zijn zodat zij ook haar gedachten eens kon verzetten. Dus het feit dat ik dan op mijn gsm een mail zat te sturen om alles -voor haar- te regelen paste helemaal niet in dat plaatje.

En dat is een belangrijk struikelblok voor mezelf als Nice Guy. Ik doe dingen voor anderen maar “vergeet” te checken of die persoon dat eigenlijk wel wil. Ik vraag niet welke actie het meest plezier zou doen, ik interpreteer zelf, kijk naar de situatie door mijn eigen bril en doe dat waarvan ik denk dat het de beste oplossing is. En dat is regelmatig niet de beste oplossing… Ik kijk namelijk door mijn bril, niet door die van haar. Ik wil dingen fixen, oplossingen aanreiken. Terwijl dat misschien niet is wat ze dan nodig heeft.

Sta stil, adem. En vraag wat zij nodig heeft. Als je iets voor haar wil doen, vraag haar dan wat ze van jou nodig heeft. Want dat is niet altijd hetzelfde als wat jij denkt dat ze nodig heeft.

Het lijkt vreemd om dit te zeggen tegen Nice Guys die ik net wil leren opkomen voor zichzelf. Hun eigen mening te hebben en daar voor te staan. Maar dit is de keerzijde van dezelfde Nice Guy medaille. Eigenlijk doen we dit allemaal omdat we goed willen bevonden worden. We willen pleasen. We willen nice gevonden worden. Omdat we in die bevestiging eigenwaarde halen. Maar in dit geval handelen we als een kip zonder kop. En schaden we ons meer dan dat we goed doen.

Dus laat ons daar komaf mee maken. Laten we werken aan die patronen die ons tegen houden. Daar zeg je toch geen nee tegen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *