Vrijheid

Vrijheid

Vaak wordt de drang naar vrijheid geïnterpreteerd als een drang naar geen regels hebben.

Maar dat klopt niet. Vrijheid is niet per se geen regels hebben. Vrijheid is niet zomaar alles kunnen doen.

Vrijheid is wel kunnen gaan voor wat jij belangrijk vindt. Vrijheid is de keuze hebben om jouw doelen in het leven na te jagen en te realiseren. Dan ervaren we vrijheid. En dan mogen er regels zijn. Dat is niet belangrijk. Zolang deze niet conflicteren met het realiseren van onze doelen. Want als dat wel zo zou zijn, zou dat de vrijheid inperken en zou er geen vrijheid meer zijn.

Als je bijvoorbeeld aan een groep jongeren op een plein zegt dat ze de hele middag vrij zijn en niets hoeven te doen, dan is de kans groot dat ze dit gebrek aan structuur moeilijk zullen vinden en niet veel meer gaan doen dan wat lummelen en rondhangen.

Als je daarentegen zegt dat je wat lijnen op de grond zal tekenen, hen een bal geven en een aantal eenvoudige regels afspreken, dan gaan ze voetballen en hebben ze een fantastische namiddag.

Wees er jezelf van bewust welke regels jou niet dienen en ga die te lijf. Met alle passie die je in je hebt. Want die houden je tegen om jouw doelen te bereiken. En al de andere regels? Als die niet in de weg van jouw doelen staan, zijn ze OK. Dan is het aan anderen om die aan te pakken. Toch?!

Weet jij welke regels tussen jou en jouw doel in komen te staan?