100%

100%

Onderweg van Portugal naar België voor het Mannenfestival dat vandaag start, ben ik bezig met de laatste hand te leggen aan de drie workshops die ik daar ga begeleiden.

En dan realiseer ik mij dat dit waarschijnlijk een van de eerste keren is dat ik een workshop echt tot in de puntjes voorbereid heb. Dat is niet van mijn gewoonte.

Vroeger had ik een idee voor een workshop en dat was het dan. Klaar. De rest zien we wel als we bezig zijn. Go with the flow – zei ik dan tegen mezelf.

Maar eigenlijk had het niets met “go with the flow” te maken.

Waar het wel alles mee te maken had is dat ik al van op school geleerd heb in te schatten wat voldoende is. Ik studeerde genoeg om er door te zijn, maar ook niets meer dan dat. Leven met de 50% als doel. En regelmatig maakte ik dan een inschattingsfout waardoor ik mijn hele schoolse carrière herexamens gehad heb…

Dat leven voor de 50% heeft mij heel lang parten gespeeld. Ik was te snel tevreden met alles wat ik deed in het leven. En net als vroeger resulteerde dat meer dan eens in een net-niet-goed-genoeg omdat ik het wat verkeerd had ingeschat.

Toen wij pas op onze wereldreis vertrokken hoorde ik iemand zeggen: “Would you rather have a mediocre life or do you want to strive to have an awesome life.” Ik voelde wel wat voor die boodschap. Ja, ik wil een awesome life! Maar ik kon daar toen heel weinig mee. Ik had geen idee hoe ik daar voor moest gaan.

Tot ik mezelf diep in de ogen keek en mij bij alles wat ik deed af vroeg: ga ik hier voor de volle 100%? Zou een perfectionist dit zo doen? Of kan ik toch nog dat stapje verder gaan? Kan ik dit toch nog iets beter maken?

En altijd was het antwoord ja. Ja, ik kan beter. En ja, ik wil beter. Want ik wil het leven voor 100% kunnen leven. Het gevoel hebben dat ik er alles aan gedaan heb om mijn leven zo awesome mogelijk te maken.

Dat wil jij ook toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *