Je neemt overal jezelf mee

Je neemt overal jezelf mee

Je neemt overal en altijd jezelf mee…

Lieve en ik waren deze week aan het praten over mensen die emigreren en het geluk elders gaan zoeken. Hoe dat bij sommigen super goed lukt en bij anderen op een fiasco uitdraait.

Uit die analyse kwamen we tot een interessante vaststelling. Logisch en simpel als wat, maar toch wordt het zo vaak over het hoofd gezien.

Waar je ook heen gaat, wat je ook doet om jouw situatie te veranderen, jij gaat altijd mee. Jij bent er altijd bij. Daar kan je zeker van zijn, toch?!

Dat betekent dat jij met al jouw goede en mindere kanten mee gaat. Dat betekent dat je in die nieuwe situatie niet plots zomaar een nieuwe jij tegenkomt. Jammer maar helaas, zo werkt het niet.

Dezelfde twijfels, dezelfde innerlijke strijd, dezelfde onhebbelijke gewoontes, … Het is niet omdat je de context verandert dat je zelf automatisch ook verandert.

Toegegeven, het kan helpen om te veranderen. Ik weet dat het voor mij heel erg nodig was om niet meer mijn Belgische leventje te leiden om daar van te kunnen afstand nemen. Om te kunnen inzien wat ik echt wilde in het leven. Om mij te realiseren dat ik een fantastisch leven aan het leven was, maar het was niet het mijne.

Ik had die afstand nodig om tot dat besef te komen. Maar voor de rest moest ik ook nog steeds omgaan met mijn uitstelgedrag, mijn gebrek aan daadkracht, mijn …

Ik was nog steeds dezelfde, ook al was de hele situatie 180° gedraaid. Ik had nog steeds dezelfde katjes te geselen.

Vergis je niet, ik pleit heel hard voor verandering. Ik wens iedereen de verandering toe die ze nodig hebben. Zelfs zodanig dat het een levensdoel geworden is om mannen te helpen in deze verandering.

Het enige dat ik wil zeggen is dat je een duidelijk onderscheid moet maken tussen de innerlijke verandering en de uiterlijke verandering. En als je een uiterlijke verandering najaagt maar daarbij geen innerlijke verandering laat gebeuren, dan is het gedoemd om te mislukken. Want de innerlijke verandering is wat we nodig hebben. Zonder innerlijke verandering heeft de uiterlijke verandering geen enkele zin.

Durf jij die innerlijke verandering aan? Durf jij diep in jezelf te kijken naar wat anders moet?

Dat wens ik jou zo toe! Echt. Ga er voor.