Keuzes

Keuzes

Hoeveel van de keuzes die je maakt zijn echt jouw eigen keuzes?

OK, je maakt zelf je eigen keuzes. En je doet die dingen waarvan je denkt dat je ze wil doen.

Maar wees eens eerlijk. Kijk eens diep in jezelf. En dan nog wat dieper.

En beantwoord dan de vraag: hoeveel van de keuzes die ik maak wordt bepaald door wat ik denk dat de anderen daarvan gaan denken? Welke keuzes maak jij waarbij je niet denkt aan hoe die gaan overkomen op anderen? Op een heel onbewust niveau. Sta daar eens even bij stil. Denk eens aan belangrijke keuzes in je leven.

Heb je die gemaakt omdat je daar echt zelf helemaal van overtuigd was? Of omdat je dacht dat dat de logische volgende stap zou moeten zijn? Misschien heb je een keuze gemaakt in je carrière omdat die jou meer aanzien gaf. Omdat je daar naar toe aan het werken was. Of heb je een groter huis gekocht omdat dat nu eenmaal nodig was voor de kinderen, of omdat je daardoor minder lang onderweg bent.

Kijk eens even naar die keuze. En vraag je dan af: welk denkpatroon ligt aan de basis van die keuze? Is dat omdat “de mensen” verwachten dat je altijd hogerop klimt? Heb je die keuze gemaakt omdat het de logische volgende stap was?

Ik ben een zelfstandige zaak begonnen omdat ik mijn ontslag gekregen had en dat wilde proberen. Dat was mijn eigen keuze. Omdat de zaken goed gingen heb ik de zaak uitgebreid. Dat was ook mijn eigen keuze, maar die was niet zuiver van mezelf. Die was ingegeven door het gevoel dat een goede zaak moet groeien, groter is beter. Ik wilde succesvol zaakvoerder zijn, geen eenmansbedrijfje. Welk van de twee heeft meer aanzien, toch?! Zo ook met ons huis. We verkochten ons huis in Gent omdat we op zoek waren naar meer tuin. Maar dat nieuwe huis was een villa uit de jaren ’60. Toe aan vernieuwing toch?! Na ingrijpende renovatiewerken zaten we in een prachtige moderne villa met een knoert van een hypotheek. Het geld stroomde toch binnen, dus dat was niet echt een probleem. En we hadden een huis om jaloers op te zijn. De plannen voor het zwembad in de tuin (waar ik waarschijnlijk zo goed als nooit in zou zitten) lagen al klaar toen het duidelijk werd dat ik een leven aan het creëren was dat er heel mooi uit zag, maar dat niet passend voelde voor mij. Het was niet mijn leven.

Dus gooiden we alles overboord en werden een full time reizende familie. Digital nomad en een paradijslijk leven. Een nieuw etiket. Een nieuw droomleven. Een nieuwe manier om te zoeken naar goedkeuring, naar sociale bevestiging.

Dus ja, ook ik moet heel hard mijn best doen om bij mezelf te blijven in de keuzes die ik maak. Ook ik moet constant de afweging maken of ik iets doe voor de “likes” of echt voor mezelf.

Maar daar wordt ik steeds beter in. Met de juiste tools lukt dat. En met die tools kan jij dat ook.

Bij jezelf blijven. Jouw leven in handen nemen. Het leven leiden volgens jouw eigen missie.

Je kan het. Echt. Je hebt alleen de juiste tools en inzichten nodig.

En dat is precies waar we mee aan de slag gaan op weg naar Santiago de Compostela eind september.

Er zijn nog een paar plaatsen vrij. En als je snel bent, kan je nog mee aan vroegboektarief.

Dus doe het nu! Ook jij hebt het recht om jouw leven echt in handen te nemen.

Tot dan