Rouwen om onbevredigde verlangens

Rouwen om onbevredigde verlangens

Wij willen veel van het leven. We willen er het maximum uit halen. We willen genieten zolang het nog kan. We willen nu leven.

Dat is prima. Het is helemaal OK om te weten wat we willen en daar voor te gaan. Het is zelfs essentieel om dat te weten. Want als we voor onze eigen doelen kunnen gaan, hebben we later niet het gevoel dat we het leven van iemand anders aan het leiden waren.

Maar soms heb je behoeftes die niet kunnen bevredigd worden. Je leeft samen met een partner, in een gezin, in een bepaalde context. Soms moet je daardoor behoeftes van jezelf terzijde schuiven voor het belang van jouw partner of jouw gezin.

Als dat zo is, erken die gevoelens dan. Geef ze een plaats in jouw leven en neem er waardig afscheid van. Onbevredigde gevoelens die we niet hebben losgelaten zorgen later altijd voor problemen.

Als we al onze gevoelens kunnen herkennen en erkennen, kunnen we ook waardig afscheid nemen van de onbevredigde gevoelens. We moeten ze naar waarde schatten en achter ons laten. Als we dat niet doen worden die gevoelens dode stukken die in ons blijven zitten. Ze zijn niet weg en blijven nazinderen. Daardoor hebben ze een invloed op ons en blijven ze met al hun gewicht drukken op de levende stukken. Ze nemen ons stukje bij beetje de levensvreugde af. En langzaam sterven wij ook een beetje af.

Dus erken die gevoelens. Weet dat je dromen hebt waar je niet voor gaat. Weet dat je keuzes gemaakt hebt. En neem afscheid van de zaken die je door die keuzes niet zal kunnen doen.

Als je dat niet kan, als je geen afscheid kan nemen, betekent dat waarschijnlijk dat het gevoel te sterk is en dat je er toch gehoor aan moet geven. Dat je het toch moet bevredigen zodat het geen dood deel wordt. Uiteraard waarschijnlijk ten koste van andere behoeftes. Die je dan op hun beurt moet loslaten.

Maar vergeet vooral niet altijd waardig afscheid te nemen van jouw onbevredigde gevoelens. Zodat je al jouw energie kan richten op de gevoelens waar je wel gehoor aan kan geven.

Zodat je echt voluit kan leven.

Durf jij al jouw verlangens onder ogen zien en afscheid nemen van diegene die je niet kan bevredigen?