Over limoenen

Over limoenen

Wij reizen al vier jaar lang de wereld rond. We bezoeken prachtige plekken, slapen op droomlocaties en genieten van elke dag.

Of toch zo lijkt het. Dat is wat je te zien krijgt. Dat is wat we graag willen delen.

Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Er komen bij ons evenveel struikelblokken op ons pad liggen als bij jou. Wij hebben het niet makkelijker dan jij. We krijgen misschien andere uitdagingen voorgeschoteld, maar uitdagingen krijgen we zeker.

Ook deze laatste week weer. Lieve en de kinderen werden op de laatste week in Denemarken ziek, waardoor we niet terug konden komen naar België om bij mijn schoonouders in huis te verblijven. Dus moesten we in hoogseizoen op zoek naar een verblijfplaats waar we welkom waren met de zieken. Daardoor konden we ook niet beginnen met alle bagage pakken om naar Portugal te kunnen vertrekken. Als we dat dan wel eindelijk konden, besluit onze auto het tijdelijk te laten afweten en onze garagist is met verlof. Dus ook hier weer hopen op een goede oplossing waar ze ons kunnen helpen. En ook hier weer oponthoud om de auto te kunnen beginnen inladen voor het vertrek morgen. Althans, dat is voorlopig nog de planning als de auto gemaakt kan worden. Daarnaast hebben we gisteren het nieuws gekregen dat de werken aan ons huis in Portugal vermoedelijk pas een week later zullen starten dan de geplande startdatum. Die al een week later was dan we initieel afgesproken hadden…

Ik schrijf dit niet om te klagen, verre van, maar wel om een beeld te geven van de uitdagingen die we op 1 week voor onze voeten geworpen krijgen.

En dan is niet de vraag wat de uitdagingen zijn, maar hoe je daar mee om gaat. Kan je rustig blijven in de storm? Kan je kijken naar de situatie en besluiten er het beste van te maken? Want dat is de kunst van een gelukkig leven. Je hebt vaak geen enkele controle op de zaken die op jouw pad gegooid worden. De goede noch de slechte. Maar je hebt wel alle controle over hoe je daar mee om gaat. Jouw eigen reactie bepaalt of je gelukkig door het leven gaat of niet. Jij hebt dat zelf in de hand. Blijf je bij de pakken zitten of krabbel je recht en zoek je naar de oplossingen. Of naar de lessen die je kan leren. En dat betekent niet dat je niet even mag vloeken of boos zijn of verdrietig of gefrustreerd. Maar daarna neem je jezelf bij de lurven en sta je recht. Ga je de nieuwe uitdaging aan.

Dat is wat wij de laatste vier jaar geleerd hebben. Weerbaar zijn. Buigen en meegaan met de storm. Om daarna weer mooi rechtop te gaan staan. Als een bamboebos. Daardoor ziet ons leven er fantastisch uit. Daardoor is ons leven fantastisch. Omdat we elke dag opnieuw kijken naar wat er op ons pad komt en hoe we daar het beste van kunnen maken.

Omdat we geleerd hebben om de limoenen die we krijgen te gebruiken om limonade te maken.

Dat wens ik jou ook toe.